שטר חוב שספק נפרע

יש לכם שאלה בדיני חושן משפט וריבית ?

פנו כאן וקבלו מענה בדוא"ל

השאלה תועבר לאחד ממורי ההוראה והרבנים המשיבים שליט”א וייעשה מאמץ לתשובה בהקדם.

אנו נשלח את התשובה אל הדוא”ל שמסרת (נא בדקו גם בתיבת הקידו”מ / ספאם) לא כל התשובות מתפרסמות באתר.

שאלה

מצאתי אצלי עכשיו בנקיונות לפתח שטר חוב מחבר שלי מלפני שמונה שנים, שלוה ממני חמשת אלפים ש”ח ושנינו איננו זוכרים אם נפרע השטר (יתכן מאוד), החלטנו בהסכמה שנשאל רב ונעשה מה שיורה, מה הדין ?

תשובה

הדבר תלוי במחלוקת הפוסקים ולכן כדאי שתתפשרו או שתמחלו זל”ז

בסי’ נ”ט מלוה שהוציא שטר חוב מקויים וטוען הלוה שהוא פרוע והמלוה אומר איני יודע, אינו גובה בו, ופי’ הקצות ס”ק א דכשהלוה טוען שהוא פרוע, חזקת ממון שהוא מוחזק מסייע לטענתו הברי, ועדיפא מהשטר שביד המלוה, וכיון דמסייע ברי לחזקת ממון דלוה, ברי ושמא ברי עדיף. וכתב הש”ך בשם הרשד”ם דדוקא כשהלוה טוען ברי אבל אם טוען שמא אף על פי שגם המלוה טוען שמא לא מבטלינן שטרא מספק.
אמנם במקרה זה כיון שאין שטר בעדים מקויים אלא כתיבת ידו אין זה תוקף של שטר ומצאנו שנחלקו בזה בסי’ ס”ט ב’ דלהמחבר יכול לומר פרעתי ולהרמ”א כיון שי”ח אין לדיין אלא מה שעיניו רואות, ולכן במקרה זה לכאורה להמחבר אינו יכול לגבות מספק ולהרמ”א יש לשאול דיין ולברר למשל אם מקפיד להחזיר או לקרוע שטר בשעת תשלום או שיתכן שהלוה שילם לו בשוק וסמך עליו שיקרע ואח”כ שכח.
יש לציין שאם יש נאמנות בשטר, במקרה זה יוכל ע”פ ההלכה לגבות בו, אך יש לברר היכן מצא את השטר, שאם מצאו בין שטרות קרועים לא יוכל לגבות בו.
עיין חו”מ סי’ ס”א סעיף ט’: הרוצה לפסל שטר מפני שלא הוציאו בחיי אביו, ועוד שבא (המלוה) לתכלית העני ולא הוציאו, אין השטר נפסל בכך; אמנם יש לדין לחקר ולדרש להוציא הדין לאמתו, ואם יראה לו באמדנא דמוכח שהדין מרמה ושקר, יכתב ויחתם שאין לשום דין ישראל להשתדל בדין זה, ויתן ביד הנתבע (וע”ל סימן ט”ו ס”ג) . הגה וכן כל שטר ישן, יש לבית דין לחקר ולפשפש אחריו (טור סימן צ”ח בשם הרא”ש כלל פ”א סוף ס’ י’ ומהרי”ק שרש קצ”א), אף על גב שכתוב בו שלא יטען הנתבע שום טענה נגד השטר, וקבל עליו בחרם ושבועה, אפלו הכי הבית דין צריך לחקר אחר זה, כדי להוציא הדין לאמתו (שם במהרי”ק). עכ”ל.
ובסימן קי”א בסמ”ע על סט”ז: הטור מסיים בטעמו ז”ל דשמא לא רצה לתבוע עד עתה דלפעמים הלוה אלם ולפעמים המלוה עשיר ויש לו שט”ח הרב’ ואינו זוכר לכולם עד שיזדמן לידו מיהו בשטר ישן צריך דרישה וחקיר’ עכ”ל:
אמנם בנה”מ מביא שהמנהג שלא לגבות שט”ח ישן שעברו עליו ו’ שנים, ובעיסקא ג’ שנים.

רוצים להשאר מעודכנים?

הרשמו עכשיו לרשימת תפוצה