קייטנת ערב פסח בלובי הבנין

יש לכם שאלה בדיני חושן משפט וריבית ?

פנו כאן וקבלו מענה בדוא"ל

השאלה תועבר לאחד ממורי ההוראה והרבנים המשיבים שליט”א וייעשה מאמץ לתשובה בהקדם.

אנו נשלח את התשובה אל הדוא”ל שמסרת (נא בדקו גם בתיבת הקידו”מ / ספאם) לא כל התשובות מתפרסמות באתר.

שאלה

שלום וברכה אשמח מאוד אם תוכלו להשיב לי בדחיפות לדבר דחוף מאוד בימים אלו של ערב פסח. ילדה של אחד הדיירים משתמשת בלובי של חדר מדריגות לכעין קטינה לילדים במשך שעות היום וכן בשעות המנוחה וזה מפריע מאוד לשכנים, האם וכיצד אפשר למנוע?

תשובה

הרמ”א (סימן קנו, סעיף ב) מביא את דעת המגיד משנה האומר, כי כל מה שעושה בחנותו ובביתו אין יכולים למחות ולאחר מכן מביא את תשובת הריב”ש שמחלק בין בריאים לבין חולים שהקול מזיק להם ולכן יכולים למחות. מהדעה הראשונה עולה כקול הבוקע מתשמישי הבית אי אפשר למחות כנגדו. ראוי לציין כי החזון איש (סימן יג, ס”ק יא) כתב שרעש של ילדים בבית לא ניתן למחות ואפילו שמזיק לחולים ומבוגרים.
יחד עם זאת, נראה שיש לעיין במקרה שלפנינו בשני חילוקים:
א’ שימוש קומת הכניסה על ידי ילדים מבניינים שכנים
ב’ שימוש בשעות המנוחה
הסמ”ע (סימן קנו, סעיף י) אומר שנזק שעושה בביתו אינו יכול למחות להבדיל מנזק שנעשה בחצר מחמת נכנסים ויוצאים, הנתיבות (ס”ק א) אומר שרעש של נכנסים ויוצאים שכל יום באים אחרים מועיל טענתו שיכול למחות היות ואינו דומה הרעש של היום לרעש של אתמול ויכול לומר שכעת התבררה לו מידת הנזק מה שאין כן לגבי רעש של תשמישי הבית. יתכן שדברי הנתיבות אפשר ללמוד שקיימת אפשרות למחות על רעש שנגרם בבניין שלא מתשמישי הדירות, קרי, הגעת יוצאים ונכנסים שאינם מבני הבניין ועל כך השואל יכול לטעון שלא סבר שאמור הוא לסבול רק זה. אלא שעל הבנה זו עומדים דברי החזון איש שאומר כי רעש של ילדים אינו חשיב מזיק, אם כי החזון איש מדבר כאמור על רעש מתוך הבית.
למסקנה, מחד גיסא, דרך העולם שקומת הכניסה משמשת כמקום משחקים לילדים מהבנין ואורחיהם וכל עוד שהרעש הוא בגדר הרגיל אין באפשרות השואל למחות, יחד עם זאת, השואל יכול לבוא בדרישה כי הימצאות הילדים תהיה אך ורק בשעות השגרתיות ולא בשעות המנוחה ו/או השעות המאוחרות.

רוצים להשאר מעודכנים?

הרשמו עכשיו לרשימת תפוצה