נסיעה בתחבורה ציבורית על מנת לשלם בפעם אחרת

יש לכם שאלה בדיני חושן משפט וריבית ?

פנו כאן וקבלו מענה בדוא"ל

השאלה תועבר לאחד ממורי ההוראה והרבנים המשיבים שליט"א וייעשה מאמץ לתשובה בהקדם.

אנו נשלח את התשובה אל הדוא"ל שמסרת (נא בדקו גם בתיבת הקידו"מ / ספאם) לא כל התשובות מתפרסמות באתר.

שאלה

התפרסמה מודעה בתקופה האחרונה שאין לעלות לאוטובוס בתחבורה ציבורית מבלי לתקף את הרב קו, האם הוראה זו נכונה? כמו כן האם מותר לעלות על אוטובוס ע"מ לשלם בנסיעה אחרת?

תשובה

אסור;

לדעת הג"ר צבי ברוורמן שליט"א הג"ר אשר וייס שליט"א הג"ר שלמה ידידיה זעפרני שליט"א הג"ר יהודה סילמן שליט"א הג"ר שריאל רוזנברג שליט"א והג"ר מנחם מנדל שפרן שליט"א (מאמר סיכום הכללים וההלכות בתשלום בתחבורה הציבורית עמוד 17 ), והג"ר נתן קופשיץ שליט"א והג"ר צבי ובר שליט"א, והג"ר יהודה קנר שליט"א והג"ר יעקב פרידמן שליט"א והג"ר שמואל מאיר חשין שליט"א, קיים איסור גמור לנסוע ללא תשלום בתחבורה ציבורית בארץ ישראל כיום.

טעם ההוראה ביארו הג"ר צבי ברוורמן והג"ר יהודה סילמן שהחברה היא המספקת את השירות לנוסעים ולא משרד התחבורה. והג"ר שריאל רוזנברג נימק שאמנם הנסיעה שייכת למשרד התחבורה אך מכל מקום האוטובוס עצמו שייך לחברה, וכיון שהחברה היא פרטית ולא ממשלתית ואסור לגנוב אותם ויש להם כח לעכב שלא יסעו בלי לתקף. והג"ר צבי ובר נימק שאמנם מסתבר שהנסיעה שייכת למשרד התחבורה, אבל זכות החברה לא לאפשר נסיעה ללא תיקוף שהרי האוטובוסים עצמם שייכים לחברה, וזכותם לעכב על הנוסעים ללא תיקוף שהרי מפסידים בכך את דמי התיקוף. וגם אם נניח שהאוטובוס עצמו הושכר למשרד התחבורה, אסור לגנוב ממשרד התחבורה. והג"ר אשר ויס והג"ר מנדל שפרן והג"ר שלמה זעפרני סוברים שאסור לגנוב מהמדינה ואם כן אין הבדל ונפק"מ בכל החקירה הנ"ל האם הנסיעה שייכת לחברה או למשרד התחבורה כי בכל אופן אסור לנסוע בלי לשלם. והוסיף במכתבו הג"ר מנחם מנדל הכהן שפרן שליט"א ('בית אהרן וישראל' קובץ רכא עמוד קנג), שאין שום היתר לנסוע בתחבורה ציבורית בלי לשלם ולגזול את החברה, ומותר לחברה לקבוע על כך קנסות, והנוסעים בלי תשלום גונבים גם בדברים אחרים ופסולים לעדות ולקידושין, ואסור לשתף פעולה עם אנשים כאלה, וגורמים חילול השם, שמפורסם בכל העולם בשם שומרי מצוות שמותר לרמות גוים או חברות וכדומה.

נתקע בלי רב קו – שכח, נאבד, נגנב, התקלקל, נשבר, נגמר הכסף ולא הספיק להטעין, על פי תקנות משרד התחבורה אסור לנסוע באוטובוס בלי לשלם בשום אופן ולא מועיל שיתקף בפעם הבאה, כמו שאי אפשר לקחת אוכל מהחנות בלי לשלם על סמך שישלם בפעם הבאה, אפילו אם הוא מאד רעב וכדומה, וצריך לרדת מהאוטובוס או שיבקש לנוסע אחר שיתקף עבורו.
יש לציין שבכותל המערבי תכף ומיד בצאת השבת, כיון שאנשים מגיעים בשבת לכותל, ואין להם רב קו לחזור – ולכן הנסיעות הראשונות הם בלי תיקוף, וסומכים על ציבור הנוסעים שיקיימו את המוטל עליהם לתקף בפעם הבאה. בשיחות עם פקידים במשרד התחבורה והחברות, עלתה הטענה מה יעשה אדם ש'נתקע' באוטובוס האחרון ב 12- בלילה בלי אמצעי תיקוף, למה לא לאשר לו לנסוע בלי תיקוף על דעת שיתקף בפעם הבאה? ואמרו שלמרות הרצון הטוב והבנת הצורך לנסיעה חד פעמית על סמך תשלום עתידי, מכל מקום מבחינה רשמית אין אפשרות לאשר באופן גורף נסיעות ללא תיקוף בפרט שהדבר יכול לגרום שכל המשתמטים מתשלום יטענו לפקח שבדיוק 'נתקעו' בלי רב-קו. ובשעת הצורך יכול לבקש רשות מהנהג לנסוע בלי לתקף על סמך שיתקף מחר, בסיכום ברור שאם פקח יעלה לאוטובוס ויתפוס אותו על חם יתחייב בקנס 'תעריף מוגדל'. ומצד ההלכה כאשר 'נתקע' בלי אפשרות לתקף, לדעת הגר"י סילמן שליט"א והגר"צ ברוורמן שליט"א פשוט שאסור לנסוע בלי לתקף על דעת לשלם בנסיעה הבאה, ואף אם כבר עלה לאוטובוס צריך לרדת, ורק אם הנהג נותן לו רשות עבור הבקשה ההגיונית והמוסרית רשאי לנסוע בלי לתקף וישלם בפעם הבאה (סיכום הכללים וההלכות בתשלום בתחבורה הציבורית פרק ב סעיף ב(. מאידך לדעת הגר"י קנר שליט"א כאשר יש לו סיבה מוצדקת, כיון שהנסיעה שייכת למשרד התחבורה עבור כלל האזרחים, ומוטל עליה על פי הצדק וההיגיון לאפשר ולתת שירות למי שנתקע, גם החברה אינה יכולה לאסור על הנוסע לעלות לאוטובוס במקרה כזה, למרות שאין היתר מפורש מכל מקום יש הסכמה שבשתיקה מכל הגורמים. ויש שהוסיפו, כיון שצורת הפעלת התחבורה הציבורית היא שסומכים על הנוסעים, אינו דומה לגניבת אוכל מהחנות שהמוכר לא מאפשר בשום פנים ואופן, ולכן כאשר יש לנוסע הכרח וצורך מוצדק רשאי לנסוע כעת בלי לתקף על דעת שיתקף בפעם הבאה.

רוצים להשאר מעודכנים?

הרשמו עכשיו לרשימת תפוצה