אם מותר להעלות מחיר כשהלקוחה באה על דעת שהמחיר יותר

יש לכם שאלה בדיני חושן משפט וריבית ?

פנו כאן וקבלו מענה בדוא"ל

השאלה תועבר לאחד ממורי ההוראה והרבנים המשיבים שליט"א וייעשה מאמץ לתשובה בהקדם.

אנו נשלח את התשובה אל הדוא"ל שמסרת (נא בדקו גם בתיבת הקידו"מ / ספאם) לא כל התשובות מתפרסמות באתר.

שאלה

אני מסרקת אמרתי ללקוחה בטלפון שהתסרוקת תעלה 60 שקל והלקוחה שמעה 'תשעים' ואחרי התסרוקת הלקוחה הוציאה מאה שקל וביקשה עודף 10 שקלים וכך נודע לי שבעצם היא שמעה 90, והשאלה האם מותר לקחת 90 או שצריכה להודיע לה שהמחיר הוא 60 יש הרבה מסרקות שלוקחות 90.

תשובה

אסור לקחת 90 וצריך לומר ללקוחה שהמחיר הוא 60.

במסכת מכות (דף כד.) מובא מעשה של רב ספרא. רש"י (ד"ה רב ספרא) מביא בשם השאילתות (שאילתא לו), שלרב ספרא היה חפץ למכור, ובא אדם אחד לקנותו, אלא שרב ספרא היה באמצע קריאת שמע, אמר הלוקח 'תן לי החפץ בכך וכך דמים', רב ספרא לא ענה לו מפני שהיה באמצע הקריאה. הלוקח סבר שרב ספרא לא ענה לו כיוון שהוא מעוניין במחיר גבוה יותר ולכן העלה עוד ועוד את המחיר, לאחר שסיים רב ספרא את קריאת שמע אמר לו שייקנה את החפץ במחיר הראשון (הנמוך) שאמר והסביר רב ספרא טעם הדבר כיוון שמעיקרא בדעתו היה למכור את החפץ במחיר הראשון (ולא בהעלאת המחיר).
על מעשהו של רב ספרא אומר רב חלקיהו – 'דובר אמת בלבבו'.
המרדכי (קידושין, רמז תצה) כתב שהמעלה של רב ספרא היא שהתנהג להדיוט כדין הקדש, דהיינו, משום שבהקדש חייב מן הדין לקיים מה שחשב כך קיים רב ספרא את דיבורו כלפי ההדיוט.
לעניינינו, המקרה של השאלה דומה למעשה רב ספרא, שהרי הספרית אמרה מחיר מסוים ובפועל שמעה הלקוחה מחיר אחר, אלא שבמקרה שלפנינו הספרית הוציאה את המחיר בפיה ואילו בדברי רב ספרא המחיר היה רק בלב.
הטור (סימן ר) מביא שלגבי דין הנוטל כלים על מנת לבקרו שהחזרה מדין זה היא רק מידת חסידות, ויתר על כן, הרי"ף לגבי הסוגיא בבבא בתרא (דף פח.) לא הביא את הסוגיא להלכה, משמע שהנהגתו של רב ספרא היא רק מידת חסידות וממילא הדיוט יכול לקחת את המחיר הגבוה.
אלא שהמקרה שלפנינו שונה, דהיינו, ברב ספרא מידת החסידות היא שהנהגתו כ-הקדש הייתה כ-חולין, אך במקרה שלפנינו הייתה אמירה בפועל של המחיר הנמוך (60) וממילא זו אמירה להדיוט, אך הלקוחה לא שמעה ולכן רצתה ליתן 90, אלא שהיות והספרית גמרה בדעתה לקבל רק 60, ממילא אסור לה לקחת יותר מ-60 ואין הכוונה שהאיסור הוא רק משום מידת חסידות.

רוצים להשאר מעודכנים?

הרשמו עכשיו לרשימת תפוצה