הייתי צריך משהו דחוף להדפיס שלחתי במייל לדפוס מסויים וציינתי שאני צריך את זה ‘בהקדם’, אולם מכיון שהדפוס כבר היה סגור קיבלתי מייל חוזר אוטומטי שמודיע על שעות הפתיחה, ושם היה כתוב שכבר סגור. הבנתי שזה כבר לא יהיה להיום אז פניתי לדפוס אחר ושם הדפיסו לי. למחרת אני מקבל מייל מהדפוס הראשון שההזמנה מוכנה והוא מבקש תשלום, אמרתי שכיון שביקשתי ‘בהקדם’ והם כבר לא עבדו להיום אז הוא היה צריך להבין שאני לא צריך את השירות שלו, והוא טוען ש’בהקדם’ זה כולל גם את מחר בבוקר, והייתי צריך לשלוח מייל מפורש לבטל או לציין שזה דחוף ממש להיום.
שאלתי: א. האם טענתו צודקת. ב. גם אי נימא שהוא צודק, הלא יש כאן ביטול לכאורה גם של פעולתו של פועל, שאולי א”א לבטל אחרי שכבר עשה, אבל המחיר הרי כוללת גם את התשלום על ההזמנה שהיא בפשטות מדין לוקח, ויכול אדם לומר שאינו רוצה במקח ורק ישלם מדין גרמי על ההוצאות. אז למעשה מה הדין?
במענה לשאלותיך,
א. לכאורה טענתו צודקת, כי בהזמנות דפוס ‘בהקדם’ זה כולל מיד בשעות הפתיחה הבאות, ואם אכן לא היית צריך את ההדפסה היה עליך לבטל אותה והוא לא היה אמור להבין זאת לבד, להיפך, למחרת בשעות הפתיחה הוא עשה את השירות המבוקש.
ב. לאחר שהובהר שלכאורה הוא צודק, ממילא תתקבל תשובה לשאלתך השניה, שזה ברור שאי אפשר לבטל הזמנה לאחר שבוצעה ויש לשלם את מלוא התשלום, כמבואר בשלחן ערוך סי’ שלג’ סעיף ח’ בשם תשובת הרא”ש ובנתיבות המשפט שם.
הדברים אמורים בהסתייגות לפרטים שיכולים לשנות את הדין אך לא הוצגו בשאלה. וכגון מהי הרגילות בבית הדפוס האם הם עובדים בדרך כלל גם אחרי שעות הפעילות הרשמיות וכן אם הוא בדרך כלל לא מכניס עבודה בלי תשלום מראש ועכשיו הדפיס בלי וכדו’ וכן אם יש עוד צדדים כאלה צריך להביא אותם בחשבון.
שאלה
בהיכל כוללינו דנו באריכות בשאלה זו, ורבני הכולל למדו והגו בתשובתכם, והרבה תורה בישראל על דרך האמת.
אולם, השאלה הגדולה בזו היא, שבעובדא דילן, הסיבה שהמזמין פנה לדפוס האחר, היא משום שקיבל מייל חוזר שמורה שהחנות סגורה, ובגלל זה היה לו שום הבנה שההזמנה לא כובדה, והיא תשובה מהחנות שהם לא מקבלים הזמנות, הראיה, שאי לאו שהיה מקבל את המייל חוזר, ודאי לא היה מזמין במקום אחר לפני שהיה מוודא את ביטול ההזמנה של דפוס זו.
ולכן הגו לומדי הכולל לשאול בכה”ג, דאף אם הוי שכירות פועלים, מ”מ יש כאן חוסר הבנה של הסיכום ביניהם, וזה מיקרי הזמנה באונס, שבכה”ג באונס שקרה בשכירות פועלים, כל עוד לא היה כאן פשיעת בעה”ב דהו”ל למידע יותר מהפועל, א”כ אינו חייב לשלם כל עוד לא נהנה, גם לא על מה שעשו האלו, [בפרט שהטעות כבר קרה בערב עוד קודם שהתחיל בעל הדפוס במלאכה, ואיך שייך לומר שיש כאן התחלה במלאכה בטעות]. ובפרט מה שיש כאן פשיעת הפועל שהוא יודע וגם רואה את המייל החוזר שלו, והיה לו לחשוש ממי שאינו בקי בתהלוכות אלו, שזה היה התגובה שקיבל מהדפוס, ואדרבה הוא היה צריך לוודא שההזמנה עדיין בתוקף, מה גם שהחומר שנשלח יכול להיות ‘עבר זמנו’ שכן היה זה מודעה בשביל אירוע שיתכן שכבר חלף.
וגם מצד דינא דגרמי בפשטות פטור דהוי גרמי באונס.
אשמח לתשובה ממעכ”ת.
תשובה
שלום וברכה
בעסק רגיל הזמנה בדחיפות הכוונה לסדרי עדיפויות בשעות הפעילות הרגילים וכיון שכך אם המזמין מעוניין להזמין רק בדחיפות מיוחדת שאינה כפי הרגיל עליו להודיע על כך במפורש.
וקשה לדמות דבר כזה שטעה לחשוב על הודעה אוטומטית על שעות הפעילות כאישור לכך שלא תבוצע ההזמנה לבעה”ב ששכר פועלים ונאנס שעלה הנהר או ירדו גשמים שאמרי’ שההפסד לפועלים.
חשוב לציין שוב כי הדברים אמורים בהסתייגות לפרטים שלא הובאו בשאלה ולדוגמה אם בית דפוס זה מבצע הדפסות דחופות גם מעבר לשעות הפעילות וכדו’ וכנ”ל.