ביום חמישי האחרון השתתפתי בכנס מרתק במיוחד בנושא הטאבו המשותף, אירוע שהופק על ידי בית דין צדק ובית ההוראה היכל המשפט. התרשמתי עמוקות הן מפעילות בית הדין בקידום הפרקטיקה המעשית ובמסלולי השימוש המגוונים לדיינים, והן מכמות המשתתפים הגדולה שהגיעה לשמוע וללמוד, הכנס, שהתמקד באחד הנושאים הדינמיים והמורכבים ביותר בעולם הנדל”ן, הציג מגוון רחב של דעות, ניתוחים מעמיקים ופתרונות יצירתיים. הנה סיכום של הדיונים הסוערים והמסקרנים שהתקיימו.
בפאנל, שהונחה ביד רמה על ידי הגאון הרב מיכאל רוטמן, ישבו לצידי דמויות מפתח מתחומי המשפט, הבנקאות והנדל”ן, עו”ד נתן רוזנבלט, יהודה וולס (מנהל סניף אלעד בבנק ירושלים), חיים גוטפריד (מנכ”ל משכנדיל) ושלמה פולייס (נציג תיווך מרחבים). הדיון, שנמשך כשעה וחצי, התמקד בשאלה המרכזית מהו הפתרון האופטימלי לרכישת דירה השקעה בחו”ל, דירה בפריפריה, או דירה בטאבו משותף.
עו”ד רוזנבלט, באמירה נוקבת, הטיל ספק בהגדרות המקובלות של ‘מרכז’ ו’פריפריה’, תוך שהוא מציב את צפת כדוגמא אפשרית למרכז חדש. הוא שיבח את רעיון הטאבו המשותף, תוך שהוא טוען שאין פתרון מגורים אלטרנטיבי ראוי, ואין שום סיבה הגיונית להתנגד לו. אני, מצידי, הצגתי את הקשיים והאתגרים הכרוכים בטאבו משותף, והדגשתי את הסכנות שבריכוזיות יתר בערים ספציפיות, תוך קריאה להתרחבות גיאוגרפית ולשיפור איכות החיים בערים נוספות.
שמעון פורייס, שלקח לעצמו את תפקיד המגשר, הציג גישה מאוזנת. הוא הדגיש כי מצוות ישוב ארץ ישראל אינה מוגבלת לבני ברק או בית שמש, והמליץ על גמישות בהחלטה לגבי רכישת דירה בטאבו משותף, תוך בחינה מעמיקה של כל מקרה לגופו ושקלול השיקולים ההלכתיים והמעשיים, הוא הרחיב על היתרונות והחסרונות של כל אפשרות, תוך מתן תמונה רחבה ומאוזנת.
חיים גוטפריד, מנכ”ל משכנדיל, התמקד בהיבט המימון. הוא הסביר את השיקולים המורכבים העומדים בפני הבנקים בבואם לאשר משכנתאות לטאבו משותף, והדגיש את חשיבותו של יועץ משכנתאות מיומן שיכול להתאים לכל לקוח את הפתרון המתאים לו. הוא הזהיר מפני יועצים שאינם מקצועיים, שעלולים להביא ללקוחותיהם לבעיות חמורות.
הפאנל דן גם במקרה בו אחד השותפים בטאבו המשותף אינו עומד בתשלומי המשכנתא. אני הצגתי את הסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בכך, בעוד עו”ד רוזנבלט וחיים גוטפריד הציגו גישה אופטימית יותר, תוך הדגשת חשיבותה של הקהילה התומכת. הם טענו שגם במקרים קשים, הקהילה תוכל לסייע ולמנוע קריסה כלכלית.
יהודה וולס, נציג בנק ירושלים, הציג את גישת הבנק לטאבו משותף, והציע את הבשורה הגדולה, הבנק מציע משכנתא מפוצלת, בה כל שותף אחראי לחלקו בחוב באופן עצמאי, למרות שהדירה משועבדת כולה. גישה זו, לדבריו, מפחיתה את הסיכון עבור כל אחד מהשותפים.
הכנס בנושא הטאבו המשותף היה אירוע חשוב ומעורר מחשבה. הוא הציג מגוון רחב של דעות, הדגיש את מורכבות הנושא, והציע נקודות מבט שונות על היתרונות והחסרונות של טאבו משותף. הדרך לפתרון אופטימלי עוד ארוכה, אך הדיון הפורה בכנס מהווה צעד משמעותי קדימה.
בעיצומו של הפאנל הפאנל נכנס הגאון הרב שלמה זעפרני, אב”ד בבית הדין היכל המשפט, שהרחיב על ההבדלים המהותיים בין דין תורה למשפטי החוקים של הגויים. הרב זעפרני הדגיש את הצורך להבין את המגבלות וההבדלים בין שתי המערכות המשפטיות, כדי להימנע ממלכודות משפטיות והלכתיות בעסקאות טאבו משותף. הגאון הרב עמרם פריד, אב”ד בבית הדין היכל המשפט בבית שמש, הוסיף נדבך חשוב לדיון, בהתמקדות בסוגיות הלכתיות ספציפיות הקשורות לברכות בעסקאות טאבו משותף. הרב פריד הציג דיונים מרתקים סביב השאלה האם יש לברך ‘שהחיינו’ או ‘הטוב והמטיב’ בעסקאות מסוג זה.
בהמשך עלו לבימת הכבוד הדיינים הנכבדים הגאון הרב צבי ברוורמן, הגאון הרב מנחם מנדל פומרנץ והגאון הרב פישל בידרמן. הדיינים התמקדו בנקודות המרכזיות שיש לבחון לפני כניסה לעסקת טאבו משותף, תוך הדגשת הסכנות האורבות והדרכים להימנע מהן. הדגש הושם על הצורך בעריכת הסכם מחייב הן משפטית והן הלכתית, כדי למנוע סכסוכים עתידיים.
הרב ברוורמן הרחיב על חשיבות עריכת הסכם מקיף ומדויק, שמפרט את כל הפרטים הקטנים, כדי למנוע אי הבנות וסכסוכים עתידיים. הוא הדגיש את הצורך בהתייחסות ספציפית לסוגיות כמו משכנתא משותפת, תוך הקפדה על איסור ריבית. הוא הדגיש את העובדה שהשקעה בהסכם טוב חוסכת כאבי ראש רבים בהמשך הדרך.
הרב פומרנץ הציג נתונים סטטיסטיים המעידים על הצלחתן של עסקאות טאבו משותף, במיוחד כאשר מדובר בשותפות של שניים. עם זאת, הוא הזהיר מפני מלכודות אפשריות, כגון הזנחת תשלומי ארנונה או הוצאות אחרות. הוא סיפר על מקרה בו שותף אחד הזניח את תשלומי הארנונה, והדגיש את הצורך בהסכם ברור ומפורט המגדיר את האחריות של כל שותף. הרב פומרנץ המליץ שלא להיכנס לעסקה ללא הנחה משמעותית של לפחות 20-30 אחוז ממחיר הדירה.
הרב בידרמן התייחס למקרים של הוצאות שיפוץ בלתי צפויות, שעלולות להוביל לטענות של מקח טעות. הוא הסביר כי כל עוד לא הייתה הטעייה מצד אחד הצדדים, המקח תקף. הוא הדגיש את הצורך בבדיקה יסודית של מצב העסקה.
הפאנל דן גם בתפקידו של המתווך בעסקאות טאבו משותף, והגיע למסקנה כי דינו כקבלן. לפיכך, אם המתווך רימה את הלקוח, הלקוח פטור מתשלום דמי תיווך. הרב ברוורמן סיפר על מקרה בו שדכן הטעה את אבי החתן, ובית הדין פתר אותם מתשלום שדכנות. הדוגמאות הללו מדגישות את חשיבות הבחירה בקפידה של אנשי מקצוע אמינים.
בשעת לילה מאוחרת הוקרן לקהל הרב דיון מרתק שעסק בבניה משותפת, נושא רלוונטי ביותר לנושא טאבו משותף. הקהל, מרוצה מעל ומעבר, עזב את האירוע עשיר בידע ובתובנות חשובות. בנוסף, התקיים במהלך היום יריד ספרים ייחודי. יום העיון הוכיח את הצורך הדחוף במידע מקצועי ובליווי רבני בעסקאות טאבו משותף.