הכשרה ושיעורי השימוש

זה מכבר הפך היכל המשפט לשם דבר ומודל לחיקוי בעולם התורה. למעלה משלוש מאות, רבנים, דיינים ומורי הוראה כבר עברו את השימוש המעשי בבית הדין, ומשתמשים בידע הפרקטי שרכשו לפסיקה בבתי הדין ובהוראה. מדובר בתהליך הכשרה מקיף ומעמיק, המקנה לתלמידים את הכלים הנדרשים להתמודד עם המציאות הפיננסית המשתנה.

זה לצד זה יושב אברך משי אשר מקדיש מידי יום מספר שעות ללימוד חושן משפט הדק היטב, לצד דיין מכובד אשר כבר מספר שנים יושב על מדין. כשבספסל מאחוריהם יושב לו בורר מוכר בשוק, או עורך דין מפולפל. הצד השווה שבהם הוא שכולם באו לקבל את ארגז הכלים הפרקטיים דרכם ניתן יהיה לצלול לעולם המעשה.

מי שלא נכח באולם ביהמ"ד בשעה בה יושבים תלמידי ורבני היכל המשפט ונבחנים מידי תקופה על עוד ועוד הלכות, כובשים עוד ועוד יעדים, נזקי שכנים, מקח וממכר, שכירות פועלים, נזיקין, דיינים ועוד, מי שלא ראה דבר זה לא ראה שמחת התורה מימיו, תלמידי חכמים עצומים, ותלמודם בידם, כמונח בקופסא, ללא כחל ושרק.
הגאון הגדול ר' צבי ברוורמן שליט"א הפטיר באחת ההזדמנויות לאחר מבחן פומבי שערך לרבנים כי רק זו הדרך לגדול תלמידי חכמים, הלימוד המעמיק עם המבחנים התקופתיים הם סוד ההצלחה.

תהליך הכשרת הרבנים מתפרס על פני כשלוש שנים, ומתבצע בכמה שלבים. במהלך השימוש המעשי, הרבנים נבחנים על החומר הלימודי הרב, במבחנים עיוניים ובמבחני הבנה. כמו כן מידי שבוע ישנו שיעור פרקטי מקיף בנושאים הנלמדים מיפי רבנים, דיינים, ואנשי מקצוע, על מנת להוריד את הנלמד למציאות העכשווית. גם אברכים שלמדו כבר חושן משפט מספר שנים בכולל, מספרים על התועלת העצומה שהם מקבלים בהכשרה המקצועית. ומספרים על שינוי מהותי אותו הם חוו. מאברך שלמד חושן משפט לדיין שיכול לפסוק הלכה למעשה.
אלף נכנסים לתלמוד ואחד יוצא להוראה, בית ההוראה שם דגש גם על חלק התלמידי חכמים שאינם נבחנים על החומר, המציאות הוכיחה שגם אברך שלמד בכולל כזה או אחר חושן משפט, אינו דומה לאברך שעבר את השימוש המעשי. במהלך השימוש מקבלים הרבנים כלים כיצד לבחון כל שאלה ושאלה, ובפרט בחושן שפעמים רבות יש צורך מיוחד לכוון את השואל, בין היתר, שאלות רבות מצריכות בירור מציאות קיימת בשטח.

במהלך השימוש המעשי, הרבנים מקבלים כלים לבחינת כל שאלה ושאלה, תוך התמקדות בחושן משפט, שלעיתים דורש בירור מציאות קיימת בשטח. הם נחשפים למושגים כמו טאבו, תב"ע, עסקאות קומבינציה, הסכמי שיתוף ועוד. כך, הם מקבלים את הארגז הפרקטי הדרוש להתמודדות עם המציאות המשפטית המורכבת.

לימוד חושן משפט נחשב ללימוד קשה במיוחד, ולכן הצורך בהכשרה לימודית מעמיקה ומקצועית גובר שבעתיים. התמקדות מיוחדת ניתנת לחלק הפרקטי, כולל חוקי עבודה ומושגים שונים. המציאות כיום מצריכה פתרון פרקטי וישים לכל נקודה, ולא ניתן להסתפק בידע תיאורטי בלבד.

מרכז השימוש המעשי בדיני ממונות שע"י ביד"צ ובית ההוראה "היכל המשפט" משמש כמגדל אור, המשלב את הידע ההלכתי הרחב עם הידע הפרקטי הנדרש לכל בורר ודיין. השיעורים הנמסרים על ידי רבנים גאונים ואנשי מקצוע, מהווים את הפסיפס הנדרש לכל שוחרי תורת המשפט, להשתלב בעולם הדיינות והוראת המשפט.

עשרות תיקים מתוך כותלי בית הדין מוצגים לפני הציבור ונידונים בין הרבנים. במהלך השיעורים מקבלים המשתתפים תיק עבודות מעשיות הכולל שאלות מהשטח, כל סוגיה בנידונים הקשורים, החל מהשקעה של קבוצת שותפים באוקראינה שנתקעה בעקבות המלחמה ועד להשקעה של אדם במגדנייה של חברו שלא צלחה את תקופת הקורונה. דבר המקנה העצמה אישית רבה.

נדבך חשוב נוסף הוא השילוב והקשר הבלתי נפרד של לימוד חושן משפט עם הלכות ריבית. גדולי הדיינים הדגישו את חובת הזהירות בהכרעת הדין בדיני ממונות, שכן שונההוא פסק דין בדין שבין אדם לחברו, לבין פסיקה בהלכות שבת או איסור והיתר, שהרי אם בהלכות שבת או בענייני בשר וחלב, נדרשת ההכרעה אם לאסור או להתיר ובמקרה בו ההכרעה אינה ברורה דיה להתיר יכול הרב הפוסק להכריע לאיסור מספק, כשהדבר נוגע לחושן משפט העניין שונה בתכלית, שהרי אם נכריע ונחליט לטובת האחד, הרי שיש כאן היזק וגזל להצד שכנגד, ומשום כך צריך ז' נקיים ואחריות, אלא שכאן לא תמה אחריותם של הדיינים, שהרי גם באופן ששני בעלי הדין מסכימים ורוצים להגיע לפשרה ביניהם, הרי יתכן שיש בזה איסור ריבית, שהרי גם אדם המתחייב לחברו תוספת כלשהיא עבור איזה הלוואה מצד חושן משפט הוא מחוייב לשלם אלא שהתורה אוסרת עליו לשלם, ואשר על כן לימוד הלכות ריבית בשילוב חושן משפט הן הם תרין רעין דלא מתפרשין

הצטרפו עכשיו לעשרות אברכים שלמדו בהיכל המשפט

השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

מורנו הגר"צ ברוורמן שליט"א

"לומדים מסודר… עם בחינות… זה הצורה… כמו שצריך"

הגאון רבי נפתלי נוסבוים שליט"א

חבר הנשיאות

הגאון רבי צבי ברוורמן שליט"א​

חבר הנשיאות

הגאון רבי עמרם פריד שליט"א​

אב"ד בבית הדין בבית שמש

הגאון רבי שלמה זעפרני שליט"א​

אב"ד בבית הדין בבית שמש

הגאון רבי צבי פלדהיים שליט"א​

אב"ד בבית הדין בבית שמש
מה הם שיעורי השימוש?

שיעורי השימוש כשמם כן הוא – שימוש מעשי מבתי הדין שנמסר בשיעור – במקום לשבת חודשים ושנים כדי לשמוע ולהבין ולקבל את כל חידודי הדברים ודימוי מילתא למילתא, מרוכזים בשיעור נידונים, דיונים ושאלות מעשיות באופן חי וחוויתי.
חלק נכבד במערך השימוש הוא השיבוץ ב'קו המשפט' הנותן מענה ומידע הלכתי בשאלות המצויות בחושן משפט מידי יום ביומו, השילוב הוא בהדרגה, החל משמיעת שיחות מוקלטות של השאלות והתשובות וכתיבת ביקורת עליהם, וכלה במענה לתשובות לשאלות מוקלטות ופירסום התשובות בקו והאתר לאחר אישור של דיין על כל תשובה.
במקביל לכך אנו מתאמצים [בלי התחייבות, ועל פי שיקולי הרבנים] להכניס לבתי הדין הפרטיים את הלומדים כדי שיחוו דיון מקרוב.
כמו כן בכל שבוע או שניים מקבלים הלומדים שאלה מעשית מבית ההוראה או בית הדין עם מראי מקומות, וכל אחד מתלמד ומתרגל בכתיבת תשובות וניתוח הדברים להעצמת הפרקטיקה המעשית.
בסיום הלימודים [כשלש שנים] מקבלים הרבנים תעודה מרבני 'היכל המשפט' כל אחד על פי השיגיו, למען יוכל להורות הלכה כדת של תורה ולדון אמת לאמיתה של תורה.

השיעורים עצמם הם לא מתוך השו"ע אלא הם ממוקדים בחלקים המעשיים ובנידונים המצויים בבתי הדין הפרטיים.

את חלק השו"ע בחו"מ לומד כל אחד בביתו ובזמנו לפי הספק קצוב וידוע מראש, ובתוספת שאלות חזרה המחולקות מידי שבוע שעליהם כבר כתובות תשובות שהם בעצם סיכומים ברמה גבוהה וברורה של השו"ע והנו"כ לעזרה ולהצלחת הלימוד גם למי שלא לומד חו"מ בעיקר סדריו.

כן, יש מבחן בכל תקופה (כחצי שנה או לפי העניין) על שאלות אקראיות מתוך השאלות חזרה אשר הלומדים כבר מכירים אותם עם תשובותיהם ממהלך התקופה שלמדו וחזרו ושיננו אותם.

במקביל לכך הגשת העבודות המעשיות משמשות כעין מבחן להבנה על רמת הפרקטיקה וצורת עניית התשובות ובנייתם.

גולת הכותרת הינה מבחנם של גדולי ישראל המגיעים לעמוד מקרוב על היקף ורמת הידיעות של הרבנים, כך שהמבחנים הינם משולבים מבחנים בכתב ובע"פ. 

ההתקדמות הראשונה היא הלימוד והידיעה של חלק גדול ומכובד מחו"מ על בוריו עם הפרקטיקה המעשית, וכן על כתיבת עשרות 'תשובות' בטוב טעם ופירסום חלק מהן ב'קבצים' אשר יוצאים מעת לעת ע"י 'היכל המשפט'.

בנוסף לכך המסיימים נהפכים להיות 'מוצי"ם' בחו"מ כשחלק מהמשמעות של הדבר היא האפשרות להשתלבות במענה ההלכתי שע"י היכל המשפט בקו ובאתר היכל המשפט.

בנוסף לכך יהיו מהמסיימים שישובצו כבוררים ואפי' כדיינים לפי גודל ההשקעה ורוב הכשרון וההתאמה, ובכפוף להחלטת הרבנים שליט"א.

ראוי לציין שאמנם 'היכל המשפט' מכשיר רבנים, מוצי"ם ובוררים, אבל יהיו כאלו שיוכלו לנתב את כישוריהם ללוות פרוייקטים או לערוך חוזים לאנשים החפצים בכך תמורת תשלום עם התמקדות בחוזים והסכמים מורכבים כחוזי טאבו משותף המצויים בעיקר בציבור החרדי.

 

תוכנית השימוש המעשי בנויה בצורה כזו שמידי תקופה ניתן להתקדם שלב עד ליעד הסופי, לאחר תקופה קצרה ניתן להשתלב במחלקת הביקורת בה הרבנים עוברים על מאות שאלות מהמציאות היומיומית שנשאלו בקו בית ההוראה עם תשובות הדיינים, הרבנים יחוו דעתם על התשובות שיעבור לדיינים לעיון. בהמשך ובכפוף להחלטת רבני בית הדין ניתן להשתלב במענה לשאלות המוקלטות המגיעות לקו בית ההוראה, כשהתשובות המובחרות ביותר יועלו לאתר בית הדין ולקו בית ההוראה עם שמות הרבנים העונים, לאחר מכן יבכפוף להחלטת הרבנים בהתאם לרמת הידיעות ועמידה ביעדים יוכלו הרבנין להשתלב במענה הלכתי בקו בית ההוראה בו מתקבלים עשרות שאלות מידי יום.

כן, זה עולה כסף. 

לאחר התרשמות ראשונית משיעור או שניים, ניתן להצטרף ע"י הקמת הו"ק במערכת נדרים פלוס ע"ש היכל המשפט בקטגוריה 'שיעורי שימוש'. או הגשת טופס הצטרפות לאחראי הקבוצה. 

הרבנים מעידים כי התמורה אותה הם מקבלים עולה עשרות מונים על התשלום הסמלי אותה הם משלמים.

ניתן להצטרף לשיעורים הנמסרים בארץ ובעולם בכל תחילת נושא שזה בערך כל שלש ארבע חודשים, אולם למצטרפים דרך האתר הכניסה גמישה יותר ואפשרית בכל תחילת חודש, פרטים נוספים ינתנו בקו המשפט שלוחה 4.

תוכלו להשאיר את פרטיכם כאן בטופס למטה ונציג בית ההוראה יחזור אליכם בהקדם, כמו כן תוכלו ליצור קשר בקו המשפט 0733831747 שלוחה 4 

השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם